Noi eforturi pentru a sprijini ghidarea tinerilor în carieră

  • January 26, 2018 11:00am - 01:00pm
  • Strada Pușkin 17

Astăzi, 26 ianuarie 2018, 

Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA), cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare, a lansat proiectul “Reconceptualizarea orientării profesionale și consilierii în carieră (REVOCC 2)”. Bugetul proiectului este estimat la circa 900000 Euro și va fi implementat până în 2021. REVOCC 2 reprezintă o continuitate a proiectului REVOCC 1, care a fost implementat în perioada 1 Decembrie 2014 – 30 Noiembrie 2017.

În cadrul proiectului REVOCC 1 a fost elaborat modulul ”Dezvoltarea personală și proiectarea carierei”, care se predă acum în toate instituțiile de învățământ. De asemenea, în cadrul proiectului au fost create 4 Centre de Ghidare în Carieră în incinta structurilor teritoriale ANOFM din Soroca, Cahul și Chișinău, de serviciile cărora au beneficiat deja peste 10 000 de tineri.

Noul proiect, REVOCC 2, va continua aceste intervenții. În particular, profesorii din sistemul de învățământ vor beneficia de instruiri privind ghidarea tinerilor în carieră. De asemenea, proiectul va sprijini îmbunătățirea serviciilor de ghidare la nivel local și va susține deschiderea altor 4 centre de ghidare în carieră la nivel local. Pentru tineri vor fi organizate internshipuri, activități de master class, vizite la întreprinderi, forumuri ale profesiilor, mese rotunde, școli de vară, etc. Persoanele în căutarea unui loc de muncă vor beneficia de instruire profesională și suport în angajare.

Pentru femei vor fi organizate instruiri privind inițierea unei afaceri și, în baza unui concurs, o parte din ele vor primi granturi mici pentru inițiarea afacerii, servicii de consiliere și mentoring.

„Proiectul își propune să sprijine tinerii din Republica Moldova în deciziile de carieră, pentru ca ele să se bazeze pe necesitățile pieței muncii și, ca rezultat, să crească rata angajării și a productivității muncii în economia națională”, a declarat Sofia Șuleanschi, director CEDA. Ea a subliniat că aceste eforturi sunt realizate împreună cu partenerii strategici ai proiectului, ANOMF și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, dar și cu autoritățile locale, ca tinerii să aibă parte de un viitor mai bun, acasă.

Cu un cuvânt de salut a venit şi Angela CutaseviciSecretar de Stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării: „ Onorată audienţă, sunt fericită să vă salut din partea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi anume personal din partea doamnei Ministru, Monica Babuc, să vă felicit cu lansarea proiectului REVOCC II. MECC are o colaborare fructuoasă cu Centrul pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri prin prisma proiectelor elaborate şi implimentate. Aceste proiecte au un impact semnificativ asupra procesul educaţional, şi anume prin formarea şi dezvolatarea competenţilor antreprenoriale la elevi. Deasemenea importante sunt şi activităţile de orientare şi ghidare în carieră, care au şi o componentă cheie în procesul de formare profesională şi integrare a tinerilor”

Raisa Dogaru, şef ANOFM a menţionat:” vreau să apreciez şi eu toate realizările care au fost în cadrul proiectului REVOCC 1, mulţumim în special şi pe Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare, pentru suportul oferit. Sunt foarte bucuroasă pentru rezultate şi felicitări tuturor partenerilor.”

Numărul beneficiarilor direcți ai proiectului REVOCC 2 se estimează la circa 3000 de persoane, iar indirecți – aproximativ la 358,000 de persoane.

La finalul evenimentului a fost semnat şi Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării; Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Centrul pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri.

Evenimentul a fost difuzat în direct pe : https://www.privesc.eu/arhiva/79787/Lansarea-proiectului–Reconceptualizarea-orientarii-profesionale-si-consilierii-in-cariera-II—REVOCC-II-


 

 

 

User Login