Centrul pentru Educație Antreprenorială şi Asistență în Afaceri (CEDA), în parteneriat cu Ministerul Educației, a organizat în perioada 25 Martie — 2 Aprilie 2016 Programe de formare pentru profesorii de Educație Civică și Diriginții implicați în pilotarea materialelor la modulul ”Dezvoltare personală și proiectarea carierei”.
Formările au fost organizate în cadrul proiectului “Reconceptualizarea Orientării Profesionale şi Consilierii în Carieră» (REVOCC), implementat de către Centrul pentru Educație Antreprenorială şi Asistență în Afaceri (CEDA), în parteneriat cu Ministerul Educației şi «Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă» (ANOFM), cu suportul financiar al «Agenției Austriece pentru Dezvoltare» (ADA).
Scopul programului de formare constă în pregătirea profesorilor pentru pilotarea materialelor la modulul ”Dezvoltarea personală și proiectarea carierei” care va avea loc în perioada aprilie-mai 2016.
În cadrul instruirii profesorii au fost implicați activ în lecții model axate pe strategii interactive, fiind în rol de elevi și apoi profesori.
La una din lecțiile model a fost prezent și un reprezentant al AOFM, Eugenia Bîzgu, care a vorbit despre importanța colaborării dintre instituția de învățământ și agenție dar și despre profesiile solicitate pe piața muncii.
Un alt aspect important pus în discuție în cadrul formărilor au fost și întâlnirile cu oameni de succes din comunitate. În acest sens în cadrul unor lecții model au participat:
— Tânărul antreprenor, Mihai Surdu, beneficiar al programului de granturi oferit de CEDA, care a împărtășit din experiența sa de a deschide o afacere și despre importanța antreprenoriatului ca opțiune în carieră. Informație despre el a fost scris după formare pe:
— Vitalie Pintelei, antreprenor în creșterea Aroniei.
— Silvia Petrovici, expert în proiectul REVOCC și profesoară de educație civică la liceul Ion Creangă din mun. Chișinău a vorbit despre materialele elaborate, despre procesul de pilotare, primele reacții ale elevilor, reacții ale profesorilor în timpul cursului de formare, importanta educației pentru carieră.
Materialele pentru educația civică destinate elevilor și profesorilor de la școlile profesionale au fost adaptate și ulterior, împreună cu cele destinate elevilor din licee și gimnazii și cele de la dirigenție au fost aprobate pentru pilotare de către Ministerul Educației și distribuite elevilor din școlile pilot:
— Liceele teoretice ”Ion Creangă”.
— „Pro Succes” (Chișinău).
— ”Emil Nicula” (Mereni).
— ”Mihai Eminescu” (Cahul).
— ”Constantin Stere”(Soroca).
— ”George Coșbuc” (Bălți).
— Gimnaziile ”GALATA”(Chișinău).
— ”Igor Crețu”(Găvănoasa).
— Școlile Profesionale N.3, N.9 din Chișinău.
— Școlile Profesionale din Soroca.