Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii, Asociația Femeilor de Afaceri din Bălți şi cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” a dat startul Concursului „Cel mai bun plan de afaceri”, ediția 2017, etapa regională, ce se desfășoară în rândurile absolvenților Școlilor Profesionale, Centrelor de Excelență şi Colegii.
Concursul regional este organizat în cadrul proiectului „Activitatea de Instruire în Domeniul Antreprenoriatului şi Angajării în Câmpul Muncii» (MEEETA IV), cu scopul de a promova spiritul antreprenorial în rândul elevilor din Instituțiile de Învățământ Profesional Tehnic Secundar şi Postsecundar, prin aprecierea celor mai bune planuri de afaceri elaborate de elevi în cadrul disciplinei „Bazele Antreprenoriatului”.
Astăzi, 26 aprilie, 2017, participanții concursului au fost absolvenții Instituțiilor de Învățământ Profesional Tehnic Postsecundar (Colegiile și Centrele de Excelență) și au fost prezentate 26 de planuri de afaceri din cele 27 înregistrate în concurs.
La eveniment au participat:
— Rodica Reşitca, Șef Direcție Știință, Formare Profesională şi Extensie Rurală, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare care a menționat:
„Bine ați venit în clădirea Ministerului Agriculturii şi a Cancelariei de Stat. Acest concurs este destul de important pentru noi toți deoarece individual sau separat, noi toți am făcut acest exercițiu pe parcursul a 3-4 ani şi este un rezultat frumos, deoarece noi, Ministerul Agriculturii în colaborare cu Ministerul Educaţiei, CEDA şi Instituțiile de Învățământ pregătim specialiști buni şi puternici. Acest concurs va fi un pas în viitorul vostru şi această experiență va fi de bun augur”.
— Sofia Şuleanschi, director executiv CEDA şi președintele comisiei de evaluare, a venit cu un cuvânt de salut şi a încurajat participanții menționând faptul că ei sunt generația viitoare care va implementa legi noi ce vor asigura bunăstarea întregii țări. Potrivit Sofiei Șuleanschi este important faptul că elevii au posibilitatea să-și aplice ideile în practică într-un mod profesionist, cu elaborarea planului de afaceri, analizele necesare, estimarea calculelor și a riscurilor.
— Tatiana Puga, director „Asociația Femeilor de Afaceri din Bălți”şi membru al comisiei a menționat :
”Sperăm să atragem câți mai mulți tineri, care vor veni cu idei inovative şi creative şi vor contribui la continuitatea acestui concurs. Mulțumim pentru colaborare şi receptivitate” a menționat Tatiana Puga, director „Asociația Femeilor de Afaceri din Bălți”
— Vitalie Pintilei, director SRL „Pronat-Agro”, membru al comisiei, este unul dintre beneficiarii de succes care se află alături de noi la majoritatea activităților organizate de CEDA a menționat:
„Succesul vostru depinde de voi, indiferent dacă ideea voastră este viabilă sau nu, dacă voi sunteți deciși să mergeți înainte, înseamnă că veți avea succes”.
— Viorica Cerbusca, Fondator, Generația Business NIKA.
— Ana Vleju, profesor de „Bazele Antreprenoriatului” al Centrului de Excelență în Industria Ușoară.
— Victor Pitei, coordonator Programe Instruiri CEDA.
— Profesorii care predau disciplina „Bazele Antreprenoriatului”.
— Absolvenţii IÎPT postsecundar.
— Echipa AFA.
— Echipa CEDA.
CEDA felicită învingătorii și le urează mult succes la Etapa Națională!
Locul I
— Serdeşniuc Eugen Centrul de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole Ţaul, — ,,Creșterea iepurilor”.
— Ivanova Polina de la Colegiul tehnic agricol Svetlîi — ,,creşterea şi comercializarea melcilor”.
Locul II
— Panicerschii Vadim şi Guţu Eugen — ,,reciclarea anvelopelor” de la Colegiul tehnic agricol Svetlîi.
— Ceban Alexandru şi Ceban Silviu de la Colegiul Național de Comerț ASEM — elaborare şi implementare a strategiei de promovare online.
Locul III
— Balan Ana -Maria de la Centrul de Excelență în Viticultură şi Vinificație din Stăuceni — ,,uscarea fructelor”.
— Patraş Diana de la Centrul de Excelență în Horticultură şi Tehnologii Agricole Ţaul — ,,cultivarea steviei”.
— Hangan Mihai de la Colegiul Tehnic Agricol Soroca — deschiderea unei agenții de turism rural.