Новости

Transformăm aspirațiile femeilor în afaceri de succes. Impactul Solutions4Youth resimțit de trei femei.

Trei femei de vârste diferite, din colțuri diferite ale țării, cu povești de viață unice, dar pe care le unește un scop comun: acela de a construi ceva durabil, autentic, în care să-și lase amprenta. Și toate trei au găsit sprijinul de care aveau nevoie în proiectul Solutions4Youth, implementat de CEDA (Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri), care le-a oferit, pe lângă sprijin financiar, curajul de a crede în propriile visuri.

Prima întâlnire cu visul

Pentru Ana Golovei, totul a început într-o vară, când a organizat prima tabără pentru copii în satul său. „La început, am avut îndoieli și temeri că poate nu va avea succes, dar mi-am spus că vreau să încerc.”, povestește ea. 

Dânsa și-a dorit să ofere copiilor un loc unde să lase telefonul deoparte și să se bucure de natură și de comunicare. „Ne-am dorit ca fiecare copil să se exprime așa cum este și simte el și să iasă din zona de confort”, mărturisește ea. Și chiar dacă începutul ei pe drumul antreprenorial a venit la pachet cu provocări, Ana a simțit că a găsit o cale prin care să facă o schimbare în viața copiilor și a părinților lor​.

Mihaela Artemi-Bagrii, pe de altă parte, și-a găsit imboldul de a menține o conexiune cu rădăcinile și tradițiile Moldovei. După un deceniu pe care l-a dedicat dezvoltării turismului, și-a dorit să creeze o pensiune unde oamenii să se bucure de farmecul autenticității. „Era pandemie și toată lumea căuta locuri departe de orașe, aproape de natură. Am cumpărat două căsuțe și m-am gândit că pot să ofer ceva diferit, o oază de liniște”, spune ea.

Pentru Victoria Gulpe, drumul a fost diferit. În timp ce era în concediu de maternitate, a început să facă granola sănătoasă în bucătărie pentru familia ei. „În condițiile casnice, mi-am creat o lume în care mă simțeam confortabil să lucrez. Iar apoi am realizat că ideea de a produce granola are un potențial real și mult mai mare. Mai ales având în vedere că pe plan local concurența este practic inexistentă”, povestește ea. 

Cu timpul, granola artizanală a devenit nu doar un deliciu de familie, ci o mică afacere cu un mesaj clar: „Granola noastră este despre o viață sănătoasă, gustoasă și delicioasă.”

Cum a contribuit Solutions4Youth la transformarea visului în realitate

Și Ana, și Mihaela, dar și Victoria s-au confruntat cu aceeași provocare: scopul era definit, dar resursele erau limitate. Atunci a intervenit Solutions4Youth, oferindu-le sprijin financiar, mentorat și încrederea de care aveau nevoie pentru a-și dezvolta afacerea.

Ana, de exemplu, spune că proiectul a dat o nouă perspectivă taberei și a îmbunătățit activitățile. „Grantul ne-a permis să mărim numărul de copii și să diversificam programul de activități. În prezent, putem găzdui până la 40 de copii în loc de 25-30, iar echipamentele noi pe care le-am procurat ne permit să introducem activități suplimentare în program”, afirmă ea. 

Mihaela, la rândul său, istorisește că grantul a fost „cheia” cu ajutorul căreia foarte curând va deschide pentru prima dată ușile pensiunii sale. 

„Momentan, inițiem amenajările și pregătirile. Ne dorim să începem să prestăm servicii din primăvara care vine, așa că amenajăm căsuțele, teritoriul, zona spa, terasa etc. Sprijinul ne-a apropiat de momentul lansării pe piață”, explică ea. 

În cadrul proiectului Solutions4Youth, de asemenea, a beneficiat de sesiuni de mentorat: „Am dobândit cunoștințe legate de planul financiar, planul narativ și managementul afacerii, care s-au dovedit a fi extrem de importante.” 

În cazul Victoriei, finanțarea a însemnat posibilitatea de a extinde producția. „Am reușit să creștem capacitatea de producție, pentru că lucrăm practic 100 % manual. Iar asta ne-a asigurat undă verde spre piața locală.” mărturisește ea. Iar fără acest sprijin, Victoria crede că, dezvoltarea afacerii ar fi fost mult mai lentă.

Un proiect cu impact real

Ana a învățat să privească fiecare obstacol ca pe o lecție, Mihaela și-a găsit misiunea de a dezvolta turismul rural, iar Victoria a descoperit că perseverența este combustibilul care o mișcă înainte.

Acum, afacerile acestor femei nu mai sunt visuri, ci inițiative care produc impact și care reflectă ce poate însemna sprijinul atunci când este oferit la momentul potrivit. 

Pentru ele impactul proiectului este evident, la fel cum sunt evidente și obiectivele pe care S4Y și le propune pentru a accelera antreprenoriatul feminin.

Solutions4Youth, desfășurat de CEDA, a fost mai mult decât o finanțare –  a fost o oportunitate pentru ca antreprenorii și antreprenoarele să-și pună ideile în practică și să aducă o schimbare reală în comunitățile lor. Acest proiect demonstrează că atunci când investești în oameni, investești în viitor. 

Proiectul abordează provocările tinerilor pe piața muncii din Moldova, inclusiv disparitățile de gen, numărul ridicat de tineri NEET și dificultățile de integrare pe piața muncii pentru persoanele cu nevoi speciale. Soluțiile propuse vizează orientarea profesională și sprijin pentru auto-angajare și antreprenoriat.

Proiectul „Soluții pentru Tineri” este implementat de Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare și derulat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).