Events

CREATIVO: patru ani de inspirație pentru învățământul profesional tehnic din Republica Moldova

Centrul pentru Educație Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri a făcut totalurile activităților din cadrul proiectului CREATIVO. Lansat în anul 2021, proiectul și-a propus să promoveze învățarea continuă și activitățile antreprenoriale în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Aceste două obiective au avut misiunea să susțină modernizarea instituțiilor de educație prin generarea unor venituri care să le ajute să își dezvolte de sine stătător oferta educațională.

CREATIVO a fost implementat în 11 centre de excelență, colegii și școli profesional tehnice din țară în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu suportul financiar al Fundației Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

„Sunt foarte mândră că proiectul CREATIVO a reușit să furnizeze servicii de formare continuă și să creăm activități antreprenoriale generatoare de venit în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Acestea au fost obiectivele noastre pentru dezvoltarea unor platforme la nivel de instituții în care elevii să obțină abilități profesionale și să își înțeleagă mai bine viitorul lor fie în calitate de angajați sau antreprenori. Orice ar alege, este important ca ei să fie pregătiți ca buni meseriași care vor sta la baza economiei naționale”, a declarat Sorina Donțu-Sarîterzi managera proiectului CREATIVO.

Printre rezultatele obținute la finalul celor patru ani de CREATIVO, cu un buget de investiții de aproape cinci milioane de lei, se numără și dotarea instituțiilor beneficiare cu tehnică și utilaje de aproape cinci milioane de lei. Totodată, 72 de profesori și cadre manageriale au fost instruiți cum să dezvolte și să ofere sustenabilitate ideilor din cadrul proiectului. Un rol aparte le-a revenit elevilor care au fost implicați de fiecare dată în activități pentru a menține conexiunea cu viitorii profesioniști, precum și cu antreprenorii de mâine.

Galina Rusu, secretară de stat la Ministerul Educației și Cercetării, a menționat că educația profesional tehnică din Republica Moldova este în proces de racordarea la sistemul european. Potrivit ei, miza reformelor este formarea de competențe pe tot parcursul vieții. În acest context, proiectul CREATIVO a oferit modele de dezvoltare pentru diferite instituții. „Vrem să fortificăm centrele de excelență astfel încât acestea să devină puncte de conexiune între sectoarele economice și sistemul educațional reprezentat de toate instituțiile de învățământ profesional tehnic. Așteptările noastre sunt ca aceste instituții să asigure regiunile cu forță de muncă calificată conform necesităților pieței”, a menționat Galina Rusu.

În patru ani de implementare, CREATIVO a dezvoltat mai multe modele de activități antreprenoriale care au generat venituri de aproape două milioane de lei. Banii au fost investiți în dezvoltarea unor programe educaționale relevante pentru piața muncii. Printre proiectele inițiate sunt afaceri de confecționare a mobilei, realizare a producției agricole, furnizare a serviciilor de electrician, veterinar sau contabil. Totodată au fost elaborate cursuri de contabilitate pentru gospodăriile țărănești și individuale, pentru creșterea legumelor pe teren protejat sau prin sistem hidroponic.

„Rezultatele proiectului CREATIVO sunt remarcabile prin faptul că școlile au reușit să îmbine formarea profesională cu oportunități de a participa la activități antreprenoriale. Astfel elevii au obținut nu doar competențe tehnice, dar și spiritul antreprenorial precum și posibilități valoroase de inserție durabilă pe piața muncii. Ne bucură că proiectul a inspirat și alți parteneri să dezvolte servicii educaționale inovative pentru o formare continuă de calitate”, a spus Oxana Poverjuc, directoare de țară a Fundației Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein.

„În Republica Moldova există o rețea foarte bună de instituții de învățământ profesional tehnic. Este nevoie doar ca ele să fie conectate la principii de învățare pe tot parcursul vieții, să poată obține resurse pentru a-și diversifica serviciile educaționale și a menține un dialog continuu cu sectorul privat. Suntem deschiși pentru un schimb de experiență, iar CEDA este un partener pe care îl susținem cu încredere în promovarea acestei misiuni”, a menționat Olivier Burki, director adjunct în cadrul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

CREATIVO a ajutat la deschiderea unei clinici și farmacii veterinare la Colegiul de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni. Aceasta prestează servicii iubitorilor de animale, dar și gospodăriilor țărănești din regiune. De la deschidere, instituția a generat venituri de peste o sută de mii de lei, dar principalul avantaj este că elevii au căpătat deprinderi practice încă de pe băncile colegiului.

„CREATIVO a contribuit nu doar metodic și financiar, dar poate mai mult inspirațional prin felul cum a dezvoltat spiritul antreprenorial la absolvenții noștri. Datorită serviciilor prestate în cadrul cabinetul veterinar deschis la Colegiu, elevii au devenit mai siguri pe piața muncii și în deschiderea unor activități antreprenoriale. Anul acesta fiecare al treilea absolvent este asigurat deja cu un loc de muncă”, a declarat Ghenadie Frecăuțanu, director adjunct Colegiu de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni.

Dincolo de realizarea celor două obiective de bază – promovarea formării profesionale continue și a activităților antreprenoriale – CREATIVO a susținut și alte activități în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Printre acestea au fost perfecționarea planurilor de dezvoltare strategică a instituțiilor, elaborarea metodologiei de gestionare a veniturilor și a documentelor de politici pentru prevenirea discriminării de orice gen și furnizarea de oportunități egale. Totodată, beneficiarii au elaborat împreună cu experți în comunicare identități vizuale pentru folosirea acestora în promovarea mai bună a serviciilor pe care le prestează.