Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA)

este o organizație non-guvernamentală înregistrată la 30 septembrie 2013, la Ministerul Justiție al Republicii Moldova ca Asociație Obștească.

Pe parcursul activității sale, CEDA a implementat o serie de proiecte care vizează subiecte ce țin de Activitatea de instruire în domeniul antreprenoriatului și angajării în câmpul muncii și Reconceptualizarea orientării profesionale și consilierii în carieră.

Obiectivele principale

  • Contribuirea la dezvoltarea sistemului național de formare și dezvoltare a competențelor profesionale și antreprenoriale;.
  • Promovarea educației antreprenoriale prin învățământul formal și non-formal.
  • Susținerea inițierii și dezvoltării afacerilor;
  • Acordarea de sprijin și asistență diversă antreprenorilor la lansarea, creșterea și accelerarea afacerilor micro, mici și mijlocii.
  • Promovarea imaginii pozitive a antreprenorului și spiritul antreprenorial în societate.
  • Dezvoltarea socio-economică a țării, eradicarea sărăciei prin promovarea, formarea și valorificarea competențelor profesionale, a inițiativei private și spiritului antreprenorial.

Realizările importante

  • Suport acordat MECC în elaborarea și implementarea Curriculumului la disciplina ,,Bazele Antreprenoriatului” în sistemul de învățământ profesional tehnic, cu instruirea a peste 200 cadre didactice
  • 11 Formatori naționali în domeniul Educației Antreprenoriale, instruiți și certificați de CEDA și MECC.
  • 64 tineri absolvenți ai IÎPT susținuți cu echipament în valoare totală de aproximativ 1.500.000 MDL pentru inițierea propriei afaceri.
  • Desfășurarea a 6 ediții a Concursului Național ”Cel mai bun plan de afaceri” pentru absolvenții IÎPT, care a întrunit peste 500 de participanți.
  • Suport acordat MECC în ajustarea cadrului normativ în contextul trecerii la autogestiune financiar-economică, inclusiv programe de formare pentru 400 cadre manageriale și administrative.
  • Suport acordat MECC în elaborarea și implementarea Curriculumului la disciplina obligatorie ,,Dezvoltare personală”, cu instruirea a peste 300 cadre didactice din IÎPT.
  • Includerea Modulului ”Managementul Carierei” în oferta educațională a 7 prestatori de servicii de formare continuă a cadrelor didactice și administrative.
  • Peste 860 de cadre didactice și administrative din învățământul general secundar și profesional tehnic instruite la Modulul ”Managementul Carierei” în cadrul pilotării.
  • 35 subdiviziuni teritoriale ANOFM dotate cu echipamentul necesar (platforme de ghidare în carieră CCP, laptopuri, computere, proiectoare, imprimante, căști cu microfoane, camere, boxe) pentru prestarea serviciilor de ghidare în carieră de calitate și 39 angajați ai ANOFM și subdiviziunilor teritoriale instruiți în implementarea procedurii de ghidare în carieră a persoanelor în căutarea unui loc de muncă.

Realizările menționate au fost posibile datorită parteneriatului și cooperării cu Ministerul Educației Culturii și Cercetării, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Camera de Comerț și Industrie (CCI), Autorități Publice Locale, Instituțiile din ÎPT și învățământ general, ONG-uri (Centrul Media pentru Tineri, A.O. „Motivație”), etc.

  • Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED)
  • Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA)
  • Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC)

Echipa noastră

Sofia Șuleanschi

Fondatoare CEDA

Olga Șuleanschi

Directoare de programe
“Nu biografia îl face pe om și nici experiența bogată. Un bun specialist arde și se sacrifică pentru o idee”

Victor Pitei

Manager de proiect

Veaceslav Cebanas

Manager de proiect
“Afacerile sunt ca și diplomația. Contează mult cum discuți cu partenerii și cât de pregătit ești ca să negociezi pentru a-ți atinge obiectivele”

Rodica Banaga

Manageră financiară
“CEDA contribuie la reformarea sistemului pentru a da sens fiecărei profesii “

Tatiana Pasat

Asistentă de proiect
“CEDA mi-a oferit siguranță în ziua de mâine și eu vreau să împart această stare cu toți tinerii care se află în căutarea unei cariere”

Galina Mereuță

Manageră tehnică de proiect
“O afacere te ajută să prinzi rădăcini în țara ta și îți oferă aripi pentru noi orizonturi ca să descoperi lumea”

Cristina Cojocaru

Asistentă de proiect
“Am crescut alături de echipă și beneficiarii noștri. Entuziasmul și hotărârea lor mă face să cred că Moldova are viitor”

Ilona Lungu

Manageră de oficiu
“CEDA oferă curaj și speranță celor care sunt la început de drum. CEDA știe să se bucure de orice succes obțiut împreună”

Dan Corcodel

Manager tehnic
“Adevărații eroi nu sunt cei despre care se vorbește, dar cei care vorbesc zi de zi la scrierea unor legende. La fel ca CEDA.”

Sorina Donțu

Manageră de proiect
“Școlile profesionale-tehnice au un cuvânt de spus în formarea profesională a viitorilor angajați pe piața muncii”

Iulia Macarenco

Asistentă de proiect