Anunţuri

CEDA lansează CREATIVO II

CEDA lansează CREATIVO II: Un nou capitol pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale în Învățământul Profesional Tehnic din Republica Moldova

Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) își continuă eforturile de a transforma educația antreprenorială și de a deschide noi perspective pentru tinerii din Învățământul Profesional Tehnic (ÎPT). Cu sprijinul partenerilor și donatorilor, CEDA a dat startul celei de-a doua etape a proiectului CREATIVO, menită să stimuleze spiritul antreprenorial și să încurajeze inovația. Această nouă fază își propune să pregătească tinerii nu doar pentru angajare, ci și pentru a deveni lideri antreprenori în comunitățile lor.

„Lansarea CREATIVO II este un pas semnificativ în întărirea educației profesionale tehnice din Moldova. Prin promovarea unui mediu care încurajează învățarea practică și gândirea antreprenorială, proiectul urmărește să transforme instituțiile de ÎPT care nu numai că răspund nevoilor imediate ale angajatorilor, dar și inspiră inovația și auto-angajarea în rândul absolvenților.” a declarant Olga Șuleanschi, directoarea de programe CEDA.

Sorina Donțu-Sarîterzi, managera proiectului, a evidențiat contribuția noii etape: ”CREATIVO II aprofundează succesul primei faze, punând accent pe dezvoltarea abilităților practice și antreprenoriale care îi pregătesc pe tineri să facă față provocărilor pieței muncii moderne.”

Proiectul se va desfășura până în 2028, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, și beneficiază de sprijinul Guvernelor Liechtenstein și Elveției.

„Fundația LED susține cu încredere CREATIVO II deoarece este singurul proiect din portofoliul nostru care dezvoltă oferta de formare profesională continuă conform cererii din partea sectorului privat. Acest proiect îşi propune consolidarea segmentului de învățare pe parcursul vieţii, pe de o parte, și dezvoltarea spiritului antreprenorial în instituțiile profesional-tehnice, pe de altă parte, ambele contribuind la o mai bună inserție pe piața muncii a beneficiarilor finali ,” a spus Nadejda Burciu, Directoare de țară, LED.

Simone Gianluigi Di Stefano, Director Adjunct al Biroului de cooperare al Elveției, a adăugat: „CREATIVO II are potențialul de a schimba fundamental educația profesională și antreprenorială din Moldova, pregătind tinerii să devină profesioniști calificați și antreprenori adaptabili. Sprijinim acest proiect deoarece credem în puterea educației de a contribui la dezvoltarea durabilă a societății.”

Evenimentul de lansare, desfășurat pe 5 noiembrie, a reafirmat angajamentul pentru dezvoltarea educației antreprenoriale. Participanții – reprezentanți ai Centrelor de Excelență, ai instituțiilor ÎPT și donatori – au luat parte la un atelier interactiv coordonat de CEDA, în care au generat idei de colaborare și au stabilit obiective pentru 2027, reflectate pe un „dream board” simbolic. La final, echipele și-au prezentat ideile, subliniind importanța cooperării între sectorul academic și cel privat și propunând soluții pentru valorificarea oportunităților oferite de CREATIVO II.

„Ministerul Educației și Cercetării prioritizează cooperarea între instituțiile de ÎPT și mediul privat pentru a adapta formarea profesională și calificările la cerințele pieței muncii. CREATIVO II se aliniază acestor obiective, susținând inovarea și adaptarea ofertei educaționale pentru a integra mai eficient tinerii în piața muncii. Suntem mândri să sprijinim această inițiativă ce promovează educația relevantă și modernă” a împărtășit Galina Rusu, Secretară de Stat, Ministerul Educației și Cercetării.

Participarea la acest eveniment ne-a oferit o platformă pentru schimb de idei și planificare strategică. CREATIVO II aduce o abordare inovatoare și resurse care ne vor ajuta să pregătim mai bine elevii pentru piața muncii și să le insuflăm abilități antreprenoriale esențiale,” a împărtășit Aurel Serdeșniuc, directorul Centrului de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul.

Prima etapă a proiectului CREATIVO a avut un impact semnificativ în 11 instituții ÎPT, cu investiții de aproape 5 milioane de lei și lansarea a 11 inițiative antreprenoriale care au generat venituri de aproximativ 2 milioane de lei. Aceste proiecte au contribuit la îmbunătățirea educației practice și au deschis noi perspective pentru elevi, sprijinind totodată planurile strategice și politicile de egalitate de șanse și de prevenire a discriminării.