COMUNICAT PROIECTUL CREATIVO

COMUNICAT PROIECTUL CREATIVO

 

Începând cu 1 decembrie 2020, Centrul pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri (CEDA) implementează proiectul „Creăm Valoare Pentru Alții: Instituțiile ÎPT dezvoltă competențe profesionale relevante” (CREATIVO), cu suportul Fundației Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

 

În acest context, CEDA va organiza în format online o serie de sesiuni de informare a IÎPT cu privire la obiectivele și activitățile proiectului CREATIVO. La sesiunile respective au fost invitate 84 de instituții publice de învățământ profesional tehnic.

 

Scopul sesiunilor respective este de a prezenta obiectivele, activitățile și rezultatele proiectului, perspectivele de dezvoltare instituțională, precum și descrierea Procedurii de aplicare a IÎPT la Proiectul CREATIVO.

 

Sesiunile informative vor avea loc în perioada 18-19 și 22 martie 2021, cu repartizarea IÎPT în funcție de zonele geografice (IÎPT din mun. Chișinău, IÎPT din zona Nord, IÎPT din zona Centru, Sud și UTA Gagauzia). Suplimentar, în scopul facilitării procesului de aplicare la proiect, în data de 23 martie 2021 va fi organizată o sesiune informativă în limba rusă.

 

Intervențiile proiectului la nivel de instituții, beneficiari și politici vor contribui la consolidarea cooperării dintre sectorul privat și IÎPT. În același timp, proiectul va susține IÎPT în desfășurarea unor activități antreprenoriale pentru a genera venituri la nivel de instituție și a oferi elevilor competențe relevante pe piața muncii.

 

Obiectiv General Proiect
Tinerii și adulții își sporesc perspectivele de angajare datorită educației și formării profesional tehnice relevante pentru piața muncii.

 

Proiectul CREATIVO se va axa pe 2 obiective de bază:
• IÎPT partenere prestează în mod eficient cursuri bazate pe cerere elaborate în parteneriat cu și pentru companiile din sectorul privat.
• IÎPT partenere își îmbunătățesc activitățile antreprenoriale la nivel de instituție, astfel încât elevii să dobândească competențe profesionale relevante și instituțiile să genereze venituri mai mari.

 

Cel puțin 10 instituții ÎPT vor fi selectate să participe în cadrul acestui proiect pentru una din cele două componente:
Componenta A. Elaborarea și oferirea programelor de formare continuă de către IÎPT partenere, ajustate la necesitățile sectorului privat
Componenta B. Dezvoltarea și inițierea activităților antreprenoriale în cadrul IÎPT partenere

 

În cadrul proiectului CREATIVO, CEDA își propune să:
• Instruiască în jur de 70 de cadre didactice, manageriale și administrative din cel puțin 10 IÎPT partenere selectate;
• Stabilească relații de parteneriate între cel puțin 10 companii private și IÎPT partenere;
• Susțină implicarea în activități antreprenoriale la nivel de instituție a aproximativ 500 de elevi din IÎPT partenere;
• Susțină instruirea a peste 400 de beneficiari în cadrul programelor de formare continuă oferite de IÎPT partenere.