”Creșterea legumelor în teren protejat” la Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi

”Creșterea legumelor în teren protejat” la Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi

Potrivit datelor oficiale, suprafața totală cultivată cu legume în UTA Găgăuzia, în 2021, a fost de aproximativ 1.500 de hectare. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de anii precedenți și indică faptul că legumicultura continuă să fie o activitate agricolă importantă în regiunea Găgăuzia.

Contextul dezvoltării sectorului agrar în regiune a determinat crearea cursului de formare continuă ”Creșterea legumelor în teren protejat” la Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi. Prin desfășurarea acestui curs, împreună cu Colegiul ne-am propus să adunăm cultivatorii pasionați intr-un singur loc pentru a împărtăși informații și cunoștințe despre creșterea legumelor în teren protejat.

Andrei Lambu, directorul Colegiului Tehnic Agricol din Svetlîi: „Cursul „Tehnologii de cultivare a plantelor în teren protejat” este rezultatul unei sinergii din cadrul proiectului CREATIVO în care s-au întâlnit experiența colegilor mei, deschiderea din partea CEDA și generozitatea finanțatorilor”.

Svetlana Cercas, șefa catedrei de agronomie și discipline tehnice, Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi:

„În cadrul modulului de formare continuă am învățat împreună cu beneficiarii cum să găsim răspunsuri la toate provocările din domeniu. Pentru noi – în calitate de cadre didactice – contează foarte mult experiența beneficiarilor pentru a putea organiza mai bine lecțiile și a răspunde la toate întrebările lor. Rezultatele muncii noastre vor apărea mai târziu în magazinele și tarabele din regiune”.

Cursul oferă cunoștințe și competențe tehnice moderne de creștere a legumelor în teren protejat persoanelor interesate de agricultură, precum și agricultorilor și agricultoarelor consacrați/consacrate din regiune.

Activitatea antreprenorială este parte a eforturilor Fundației “Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED), a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Centrului pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) de a desfășura  inițiative antreprenoriale pentru 16 instituții de învățământ profesional-tehnic din țară în cadrul proiectului CREATIVO.