Noutăţi

Deschiderea oficială a Şcolii de Vară a Tinerelor Lidere

60 de tinere, cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani, vor participa la Școala de vară  a tinerelor-lidere, organizată începând cu 24 iulie 2016 la tabăra „Romaniţa” din complexul de odihnă al orașului Vadul-lui-Vodă din municipiul Chișinău.

 

Școala de vară este organizată de Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în afaceri (CEDA), în parteneriat cu Agenția Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare în Moldova(ADA).

 

Participantele la tabăra de vară au fost selectate din școlile din Republica Moldova, în baza unui concurs la care au participat 120 de tinere din țară. Pentru a participa la concurs a fost nevoie de a prezenta o aplicaţie și un eseu despre viitoarea carieră.

 

Timp de o săptămână fetele vor participa la sesiuni de instruire, ateliere de lucru şi dezbateri în sensul dezvoltării personale și proiectare a carierei. Totodată tinerele își vor perfecționa limba engleză și vor participa la un club de discuție și stimulare a inițiativei. Printre cei 10 consilieri care vor oferi consultanță participantelor la Școala de vară  se numără și un voluntar al Corpului Păcii.

 

În prima zi de activitate a școlii fetele și-au expus părerile referitor la cariera pe care vor s-o îmbrățișeze, iar la sfârșitul instruirilror vor prezenta un concept de proiect de avansare în carieră.

 

Sofia Șuleanschi, directoul CEDA a menționat, la ceremonia de deschidere a școlii, că este foarte important ca tinerii din Republica Moldova sa poată alege o profesie care să-i aducă plăcere dar și să fie utilă societății.

 

Potrivit directorului CEDA, în era când informația domină și influențează alegerile făcute, este important ca copiii să fie informați corect despre posibilitățile de dezvoltare a carierei și să aleagă o profesie corectă. În același timp Sofia Șuleanschi a precizat că organizația pe care o conduce pledează pentru informarea mai amplă încă de pe băncile școlii a elevilor despre necesitățile țării la capitolul specialiști și instruirea viitorilor antreprenori încă din școală.

 

Gerhard Schaumberger, directorul Agenției Austriece pentru Dezvoltare din Moldova, spune că femeile au un rol tot mai mare în dezvoltarea tuturor domeniilor de activitate în toate țările lumii, deaceea educarea liderelor-femei încă din școală este o practică obișnuită pentru Austria. Preluarea acestei practici de către Moldova este esențială în situația în care Moldova își propune să adere la spațiul comunitar, iar abordarea problemele de gender în Uniunea Europeană joacă un rol important.

 

Elena Cernei, viceministrul Educației, a relevat că printre prioritățile Guvernului RM și în special a Ministerului Educației este stimularea educației antreprenoriale printre tineri. Astfel, în prezent,  informațiile despre acest lucru sunt lansate elevilor prin obiectele Educația Civică și orele de diringinție. În prezent se discută unele modificări ale Programului-cadru,  elaborat de Minister, în care va fi  evidențiată importanța orientării profesionale corecte a elevilor.

 

Viceministrul a specificat că este evident că  femeile au început să se implice mai activ în activitățile esențiale din economia țării, iar studierea bazelor antreprenoriale în tandem cu organizarea unor astfel de evenimente ca actuala școală de vară, neapărat va conduce la desemnarea unor femei-lidere, care vor contribui la schimbarea viitorului Moldovei spre bine.

 

Vineri, 29 august, fetele vor prezenta proiectele de carieră unui auditoriu format din reprezentanți ai CEDA, ADA, oaspeților și participanților.

 

Școala de vară se desfășoară în cadrul proiectului “Reconceptualizarea orientării profesionale şi consilierii în carieră” (REVOCC), implementat de Centrul pentru Educație Antreprenoriala şi Asistență în afaceri (CEDA), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), cu suportul financiar al Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare (ADA).