O altă inițiativă CEDA – „Școala de Vara pentru Tinere Lidere” – 2016 (Vadul –lui-Vodă, 24-30 iulie 2016)

O altă inițiativă CEDA – „Școala de Vara pentru Tinere Lidere” – 2016 (Vadul –lui-Vodă, 24-30 iulie 2016)

În perioada 24-30 iulie 2016 Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri – CEDA a organizat Școala de Vară a Tinerelor Lidere în incinta pensiunii „Romanița”, or. Vadul-lui-Vodă. La Școala de Vară au participat 60 de fete din Licee, Gimnazii, Școli Profesionale, Colegii cu vârsta între 15-18 ani, cărora le-au fost mentori 10 consilieri voluntari cu vârsta între 18 și 35 ani.

 

Școala de Vară a Tinerelor Lidere – 2016 s-a desfășurat în cadrul proiectului “Reconceptualizarea Orientării Profesionale şi Consilierii în Carieră (REVOCC)”, implementat de CEDA, în parteneriat cu Ministerul Educației şi Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA).

 

Subiectele cele mai apreciate de către participantele la Școala de Vară a Tinerelor Lidere – 2016, au fost:

 

– „Planul personal de dezvoltare”

– „Voluntariatul – opțiune în carieră”

– „Antreprenoriatul – opțiune în carieră”

– „Întâlniri cu oamenii de succes în carieră și cu antreprenori”

– „Traseul educațional și perspectiva dezvoltării carierei”

 

În cadrul întâlnirilor cu oamenii de succes în carieră / cu antreprenori, participantele au avut posibilitatea să facă cunoștință cu biografia lor, să identifice traseul educațional și profesional, să discute despre deciziile importante care le-au luat pe parcurs, factorii de risc și factorii de succes în carieră.

 

La întîlnirea cu antreprenorii de succes (28.07.2016) au participat:

 

Adriana Ivanişin – beneficiar CEDA, organizarea activităţilor distractive pentru copii
David Smith – Fondator „Smokehouse SRL”, restaurant
Liza Mămăligă – Fondator „Dulce Plai”, apicultură şi produse Bio
Geta Rasciuc – antreprenor, sisteme ergonomice pentru copii
Elena Scutaru – Fondator „Mara Woman”, antreprenoriat social, haine din ţesături naturale cusute de femeile din satul Scoreni

 

La întîlnirea cu oamenii de succes în carieră (26.07.2016) au participat:

 

Iurie Arian – director executiv ”Coaliția nediscriminare”, medic rezident, coordonator program în cadrul Societății de Planificare a Familiei

Veronica Boboc – Președinte, ”Centrul Media pentru Tineri”
Lilia Golovei – Psiholog, profesor la g gimnaziul ”Galata”
Veronica Crețu – Președinte, ”Institutul pentru o Guvernare Deschisă”
Augustina Șiman – Scriitoare, angajată în cadru Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene,
Ion Cihan, medic

 

În rezultatul Școlii de Vară, 96,7% din participante și-au definitivat scopurile, și-au formulat scopuri noi, au făcut o alegere privind viitoarea profesie și apoi au elaborat un plan de dezvoltare a carierei, pe care l-au prezentat în grup. Participantele au menționat, că subiectele abordate le-au dat posibilitatea să reconfirme decizia privind profesia aleasă, să diminueze frica, dubiile legate de alegerea profesiei; altele, din contra, și-au schimbat preferințele inițiale și au făcut o alegere nouă.

 

La întrebarea „Dacă Școala de Vară ți-a schimbat perspectivele de viitor, explică în ce fel?”, participantele au menționat, că :

 

Și-au schimbat perspectivele – 27, dintre care 10 doresc să fie antreprenori, 2 au dorit inițial să fie jurnaliste, dar după Școala de Vară doresc să fie medici de familie, 1 – și-a schimbat preferințele de la profesoară sau economistă la designer Perspectivele nu le-am schimbat, din contra, am deja un plan de carieră bine stabilit și o precizie mai mare privind ceea ce vreau să fac în viitor -18.

 

La întrebarea „Ce planifici să faci în comunitatea ta după Școala de Vară?” au fost primite următoarele răspunsuri: Comunicări, discuții, prezentări, dezbateri, ore informative, mese rotunde, ateliere de lucru, traininguri, seminare – 34, dintre care un training la nivel raional servicii de voluntariat – 3, “Academia micilor antreprenori” un club de artă fotografică.

 

Concluzii și recomandări:

 

Școala de Vară este un model de lucru eficient pentru dezvoltarea unui plan de carieră. În rezulatul Școlii de Vară. 96,7% din partcipante și-au definitivat planurile sale de carieră. Selectarea patcipantelor a avut loc în baza unui formular și a unui eseu la tema „Profesia mea în viitor și calitățile necesare pentru a fi un bun specialist în domeniul dat”. Din 100 fete care au trimis dosarul au fost selectate 60 de participante, a căror eseuri au fost creative, inovatoare și CV-ul cărora demonstrează participarea activă în viața instituției de învățămînt și a comunității. Toate subiectele abordate în cadrul Școlii de Vară au fost interesante, unele bucurîndu-se de un interes foarte mare, altele – de un interes mediu. Cele mai solicitate au fost activitățile de team building, jocurile recreaționale, practicarea sporturilor de grup. Vizibilitatea școlii de vară, sentimentul de apartenență la grup a fost asigurată și prin tricourile și gentuțele cu simbolica Școlii. Implicarea consilierilor în cadrul Școlii de Vară a fost voluntară, dar indiferent de aceasta ei au fost selectați prin Consilierii au avut 2 întruniri generale înainte de Școala de Vară, unde au fost rezolvate momente organizatorice și au fost consultați în procesul de pregătire a activităților de echipa CEDA. Prestația consilierilor în cadrul Școlii de Vară a fost apreciată foarte înalt de participante (76,3% au apreciat-o ca foarte bună). Modelul Școlii de Vară poate fi replicat la nivel local integral, luînd în considerație experiența CEDA sau poate fi aplicată parțial, 1-2 zile în taberele organizate de APL în timpul verii.