Școala de Vară în cadrul proiectului: “Femeia roma de cariera – de ieri, de azi și de mâine”

Școala de Vară în cadrul proiectului: “Femeia roma de cariera – de ieri, de azi și de mâine”

În perioada 19-23 iulie, 40 de fete și femei rome, beneficiare ale proiectului, din localitățile Hînceşti, Mingir, Cărpineni, Bălţi, Rîşcani, Cetrosu au participat la Școala de vară a femeilor lidere rome, organizată la tabăra ”Romanița” din complexul de odihnă al orașului Vadul-lui-Vodă din municipiul Chișinău.

 

Școala de Vară a fost organizată de către Asociația pentru Tineret ”Moldsolidaritate” în parteneriat cu Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în afaceri (CEDA) și „Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă” (ANOFM). Proiectul este finanțat de către Fundația ”SOROS”.

 

Timp de 4 zile fetele și femeile rome au participat la sesiuni de instruire, ateliere de lucru şi dezbateri în sensul dezvoltării personale și proiectare a carierei. 7 consilieri, studenți romi, au oferit consultanță participantelor la Școala de Vară.

 

Școala de Vară pentru Tinerele Femei Rome a fost un eveniment complex cu durata de 4 zile destinat să adune fetele şi femeile rome din grupul țintă a proiectului împreună, creând un mediu favorabil pentru comunicare, însușire a noilor cunoștințe şi dobândirii a noilor abilități. Aici, beneficiarele au primit cunoștințe de bază în domeniul angajării în câmpul muncii, noțiuni de bază în antreprenoriat, deprinderi și abilități sociale prin sporirea încrederii în sine şi capacităților de lider.

 

La scoală au fost abordate subiecte ce contribuie în mod substanțial la dezvoltarea personală a participantelor şi aduc informația necesară pentru o ulterioară dezvoltare profesională:

 

– Dezvoltarea capacităților de lider şi a încrederii în sine.

– Seminare de la egal la egal “Pot eu oare fi antreprenor?”.

– Angajarea în câmpul muncii (căutarea unui loc de muncă, scrierea unui CV, interviul de angajare).

– Soluționarea conflictelor şi comunicarea non-violentă.

– Egalitatea de gen.

– Prevenirea violenței domestice, prevenirea traficului de ființe umane.

– Activități de consolidare a echipei.

Centrul Internațional „La Strada” a prezentat modulul prevenirea traficului de ființe umane, ceea ce constituie o temă foarte importantă și actuală, la moment. În cadrul atelierului de lucru a fost vizionat filmul ”Culorile”.

 

Rezultate:

 

40 de tinere femei rome instruite în cadrul ȘCOLII DE VARĂ. Însușirea cursului de dezvoltare a capacităților de lider şi a încrederii în sine. Explicarea modalităților de căutare unui loc de muncă, scrierea unui CV, prezentarea la interviul de angajare. În cadrul Clubului de discuții între fete, punerea în discuție a uneia din cele mai acute teme – prevenirea violenței domestice.