Comunicat de presă : A fost inaugurat primul Centru de Ghidare în Carieră în municipiul Chișinău

Comunicat de presă : A fost inaugurat primul Centru de Ghidare în Carieră în municipiul Chișinău

La 05 aprilie 2016, Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a inaugurat primul Centru de Ghidare în Carieră în municipiul Chișinău, la sediul Secției pentru Ocuparea Forței de Muncă a sectorului Botanica (str. N. Titulescu, 8).

 

Beneficiarii Centrului vor fi elevii, tinerii și persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă în vederea explorării oportunităților pe piața forței de muncă, diversității profesiilor/meseriilor, evaluarea propriilor aptitudini și capacități profesionale, precum și ghidarea în carieră în vederea integrării socio-economice de succes.

 

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Reconceptualizarea orientării profesionale și consilierii în carieră” (REVOCC) .

 

La eveniment au participat reprezentanți ai școlilor profesionale, liceelor, agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, AO ”Motivație” și altor instituții, parteneri.

 

Dna Stela Grigoraș, Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a relatat despre pregătirea de către Minister a unei strategii și a unei legi noi pentru prevenirea șomajului și a subliniat rolul Centrului de Ghidare în Carieră în procesul de incluziune a tineretului în piața muncii.

 

Educația este lucrul cel mai important în viața unii popor”, – a menționat dna Ana Bantoș, consiliera ministrului Educației. “Ghidarea tinerilor în carieră, alegerea potrivită a profesiei este un proces extrem de important pentru noi și misiunea profesorilor este de a se implica cu responsabilitate în acest proces.”

 

Dl Launsky-Tieffenthal, șeful departamentului Dezvoltare a Ministerului Federal Austriac pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe, în calitate de invitat de onoare al evenimentului, a subliniat în timpul inaugurării că:

 

Șomajul în rândul tinerilor este ridicat peste tot în lume. În zilele noastre, tinerii se confruntă cu provocări specifice privind accesul la piața forței de muncă și acest lucru reduce șansele lor de a găsi locuri de muncă decente. Noi, în Austria, punem accent pe orientarea profesională timpurie și îmbunătățirea permanentă a serviciilor extrașcolare de ghidare în carieră – acestea fiind factorii cheie pentru o integrarea socio economică de succes.”

 

El a apreciat apreciat înalt eforturile comune a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei și a Ministerului Educației în domeniul educație pentru carieră.

 

Dl Martin Ledolter, director ADA a menționat că:

 

Educația și ghidarea în carieră merg mână în mână. Una dintre primele priorități ale noii Strategii bilaterale de țară din Austria este de a crea șanse egale la educație. Această abordare austriacă reflectă una din prioritățile stipulate în Strategia Națională Educația 2020 din Moldova.„

 

Dl Lefolter a mai adăugat că până în 2018 fiecare tânăr al Republicii Moldova va beneficia de servicii de ghidare în carieră și a atras atenția asupra faptului, că la aceste centre se vor deservi și persoane cu dizabilități. În context, Centrul a primit de la AO ”Motivație” sigla care confirmă că este creat acces pentru toate persoanele, inclusiv cele cu nevoi speciale.

 

Centrul de Ghidare în Carieră va contribui la dezvoltarea competenței de proiectare a carierei prin activități de informare, autocunoaștere și dezvoltare, marketing vocațional și luare a deciziei – a menționat dna Raisa Dogaru, directoare ANOFM. De asemenea încurajarea specialiștilor Centrului de Ghidare în Carieră să-și fortifice permanent calificarea profesională.

 

Evenimentul s-a încheiat cu o activitate interactivă la care au participat un grup de elevi de la liceul “Ion Creangă” susținută de Eugenia Bîzgu, specialist AOFM.

 

Toate acestea au fost posibile grație parteneriatului dintre Ministerul Educației, ANOFM, CEDA și sprijinului financiar oferit de către „Agenția Austriacă pentru Dezvoltare” (ADA).