Noi eforturi pentru a sprijini ghidarea tinerilor în carieră

Noi eforturi pentru a sprijini ghidarea tinerilor în carieră

Astăzi, 26 ianuarie 2018,

 

Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA), cu suportul financiar al „Agenției Austriece pentru Dezvoltare”, a lansat proiectul “Reconceptualizarea Orientării Profesionale și Consilierii în Carieră faza a II-a” (REVOCC II).

 

Bugetul proiectului este estimat la circa 900 000 Euro și va fi implementat până în 2021. REVOCC II reprezintă o continuitate a proiectului REVOCC I, care a fost implementat în perioada 1 Decembrie 2014 – 30 Noiembrie 2017.

 

În cadrul proiectului REVOCC I a fost elaborat modulul ”Dezvoltarea personală și proiectarea carierei”, care se predă acum în toate instituțiile de învățământ. De asemenea, în cadrul proiectului au fost create 4 Centre de Ghidare în Carieră în incinta structurilor teritoriale ANOFM din Soroca, Cahul și Chișinău, de serviciile cărora au beneficiat deja peste 10 000 de tineri. Noul proiect, REVOCC II, va continua aceste intervenții. În particular, profesorii din sistemul de învățământ vor beneficia de instruiri privind ghidarea tinerilor în carieră.

 

De asemenea, proiectul va sprijini îmbunătățirea serviciilor de ghidare la nivel local și va susține deschiderea altor 4 centre de ghidare în carieră la nivel local. Pentru tineri vor fi organizate internship-uri, activități de master class, vizite la întreprinderi, forumuri ale profesiilor, mese rotunde, școli de vară, etc. Persoanele în căutarea unui loc de muncă vor beneficia de instruire profesională și suport în angajare.

 

Pentru femei vor fi organizate instruiri privind inițierea unei afaceri și, în baza unui concurs, o parte din ele vor primi granturi mici pentru inițierea afacerii, servicii de consiliere și mentoring.

 

Proiectul își propune să sprijine tinerii din Republica Moldova în deciziile de carieră, pentru ca ele să se bazeze pe necesitățile pieței muncii și, ca rezultat, să crească rata angajării și a productivității muncii în economia națională”, a declarat Sofia Șuleanschi, director CEDA.

 

Ea a subliniat că aceste eforturi sunt realizate împreună cu partenerii strategici ai proiectului, ANOMF și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, dar și cu autoritățile locale, ca tinerii să aibă parte de un viitor mai bun, acasă.

 

Cu un cuvânt de salut a venit și Angela Cutasevici, Secretar de Stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării:

 

Onorată audiență, sunt fericită să vă salut din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării şi anume personal din partea doamnei Ministru, Monica Babuc, să vă felicit cu lansarea proiectului REVOCC II. MECC are o colaborare fructuoasă cu Centrul pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri prin prisma proiectelor elaborate şi implementate. Aceste proiecte au un impact semnificativ asupra procesul educațional, şi anume prin formarea şi dezvoltarea competenților antreprenoriale la elevi. De asemenea importante sunt şi activitățile de orientare şi ghidare în carieră, care au şi o componentă cheie în procesul de formare profesională şi integrare a tinerilor”

 

Raisa Dogaru, şef ANOFM a menționat:

 

Vreau să apreciez şi eu toate realizările care au fost în cadrul proiectului REVOCC I, mulțumim în special pe Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare, pentru suportul oferit. Sunt foarte bucuroasă pentru rezultate şi felicitări tuturor partenerilor.”

 

Numărul beneficiarilor direcți ai proiectului REVOCC II se estimează la circa 3 000 de persoane, iar indirecți – aproximativ la 358 000 de persoane.

 

La finalul evenimentului a fost semnat şi Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Agenţia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă şi Centrul pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri.

 

Evenimentul a fost difuzat în direct pe : https://www.privesc.eu/arhiva/79787/Lansarea-proiectului%E2%80%93Reconceptualizarea-orientarii-profesionale-si-consilierii-in-cariera-II%E2%80%94REVOCC-II-