Tinerii antreprenori discută despre mediul de afaceri din Republica Moldova

Tinerii antreprenori discută despre mediul de afaceri din Republica Moldova

Peste 150 de tineri antreprenori din Republica Moldova, directori și profesori ai școlilor profesionale participă joi și vineri, 8-9 decembrie la Forumul Tinerilor Antreprenori, organizat de Centrul pentru Educația Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA), în colaborare cu Ministerul Educației al Republicii Moldova. Forumul se desfășoară cu genericul „Tinerii în acțiune: Noi cei care am rămas acasă”.

 

Evenimentul este organizat cu scopul de a promova practicile tinerilor antreprenori din localitățile țării, ca opțiune de carieră.

 

În deschiderea evenimentului, Șofia Șuleanschi, Director Executiv CEDA, a menționat că acest Forum a fost organizat pentru a prezenta unele afaceri de succes inițiate de tinerii din Republica Moldova cu suportul fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) pe parcursul a 7 ani de activitate CEDA dar și pentru a crea o platformă de discuții și păreri referitor la deficiențele și constrângerile cu care se confruntă tinerii antreprenori din Republica Moldova în dezvoltarea afacerilor.

 

Potrivit Directorului executiv CEDA, în această perioadă au fost susținuți peste 500 de tineri din Republica Moldova care și-au inițiat afaceri. 80 la sută din afacerile înregistrate în această perioadă sută sunt viabile până în prezent și se dezvoltă. „Avem o inițiativă de a face un studiu complex în vederea monitorizării afacerilor inițiate de tineri, pentru a vedea ce se întâmplă cu afacerile după ce au fost inițiate – Câte se mențin?, Câte se bancrotizează?, Câte se dezvoltă și devin puternice pe piață?. Toate aceste informații ne vor ajuta să evaluăm climatul de afaceri și să deducem modalitățile de suport a antreprenoriatului mic și mijlociu, a menționat Sofia Șuleanschi”.

 

Silviu Gîncu, șef al Direcției Învățământ Profesional Tehnic, Ministerul Educației, a menționat că pe parcursul anilor CEDA a fost unul dintre principalii parteneri ai Ministerului Educației în domeniul promovării și modernizării studiului profesional tehnic în Republica Moldova și a apreciat suportul oferit de Fundaţia Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED), Austria, tinerilor antreprenori.

 

Potrivit lui Silviu Gîncu, includerea modulelor de educație antreprenorială în studiile elevilor școlilor profesionale și chiar a colegiilor vor permite absolvenților să se decidă mai ușor pentru o afacere proprie și problema angajării în câmpul muncii va fi diminuată.

 

Pius Frick, reprezentantul LED în Moldova, a menționat că în Republica Moldova există multe rezerve neexplorate în domeniul antreprenoriatului pentru tineri, iar părerile acestora, expuse în diferite moduri, inclusiv în cadrul actualului Forum, vor permite evidențierea oportunităților de suport pe care îl pot oferi donatorii.

 

În cadrul evenimentului, tinerii antreprenori, care au fost susținuți în cadrul proiectului MEEETA, și-au prezentat ideile de afaceri și și-au împărtășit experiența în inițierea și dezvoltarea afacerilor