Training în domeniul dezvoltării abilităţilor de lider şi antreprenoriale pentru fetele si femeile rome

Training în domeniul dezvoltării abilităţilor de lider şi antreprenoriale pentru fetele si femeile rome

În perioada 16-18 ianuarie 2014, Asociația „MOLDSOLIDARITATE” în parteneriat cu Centrul pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri (CEDA), a organizat o instruire în domeniul dezvoltării abilitaților de lider şi antreprenoriale a participanților în cadrul proiectului „Femeia Romă primul pas în ascensiune”.

 

Programul instruirii a oferit posibilitatea participantelor de a analiza propriile abilitați de lider si aptitudini de a se lansa ca antreprenori pe piața din Republica Moldova.

 

La instruire au participat 15 fete rome cu vârsta cuprinsă între 16-20 de ani şi 3 femei- mediatori comunitari, din regiunile: Chişinău, Hînceşti, Parcani, Mingir, Cărpineni, Străşeni, Drochia. Instruirea de la egal la egal s-a axat pe un exercițiu de dezvoltare a unui plan de afacere în baza unei idei selectate de echipă.

 

Pentru a putea structura planul, participantele au fost instruite şi au primit informații de bază despre următoarele noțiuni:

 

– Bazele Antreprenoriatului

– Analiza SWOT a afacerii

– Microeconomie

– Marketing

– Management

– Deprinderi de prezentator

– Structura unui plan de afaceri

 

În urma explicării conceptelor cheie, participantele au lucrat în grup la dezvoltarea ideii de afacere. Aceasta a fost o provocare pentru ele, în contextul faptului că lucrul în grup a presupus găsirea unei idei comune, repartizarea sarcinilor şi crearea unei atmosfere care a scos participantele din zona lor de confort. Sesiunile interactive au permis participantelor să înțeleagă structura planului de afaceri şi să asimileze mai ușor informația.

 

Training-ul a fost organizat la Sanatoriul „BUCURIA” de la Vadul-lui-Vodă.

 

Traineri: Olga Şuleanschi, Iulia Macarenco